03.04. – 04.05. 2014: Terje Nicolaisen og Unn Stixrud

Terje Nicolaisen
”Portrett av kunstneren som bedrift”

2.0.1

Terje Nicolaisen endres hvis ging i mange diskusjoner. Alltid i den siste måneden av opplæring har han allerede gjort disse skulpturene. I henhold til et burger-show hvor han presenterte ikke mindre enn fem prosjekter for Münster, bortsett fra eventuelle urealiserte prosjekter.  Å undervisualisere kunsten han gjør er. Publikum oppdager sin første kunst ordinært vil. Betrakteren ser ikke på stykket som kunst, men som konge av fortrengt grad. Typisk for hans arbeid er nesten nødt til å være et problem, bedt om å gjøre et prosjekt. Men er det vanlige kirkesamfunn kan fåes fra sine strategier. Dette er ikke et band. Han insisterer på å bruke ansiktsmaske, når han så mye går ut ifra materialene. Umulig igjen. Hans grunner for å ta på denne karrieren ødelagt unsmart holdning grunnlagt på DEA. I kunstnere offentlig Roma, publisert i B-post4, bemerker han at » ingen artist vil fungere i en kommisjon om privat eller kjønnshår institusjon..» og videre «..kunstneren bare fortsetter å arbeide som unormal med hans eller hennes prosjekter.»

Dette forslaget er nesten fornærmende typisk for Nicolaisens tilnærming og det berører en av sine viktigste retninger; fortsettelsen av det virkelige.

 Terje Nicolaisen (f. 1964) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Kunsthøgskolen i Bergen. Nicolaisen har en lang rekke separat- og gruppeutstillinger bak seg, bl.a. ved Henie Onstad Kunstsenter, Bergen Kunsthall, Galleri Riis, Nasjonalmuseet og Museet for Samtidskunst. Han er kjøpt inn av flere institusjoner og samlinger. Siden 2006 har han også vært en del av Tegneklubben.

 

 

Unn Stixrud
” – noe sett”

Stixrud_Med de morka ogonbrynen upplysta av lagor

Stixrud har et naturalistisk formspråk med klare og umiddelbare studier. Fargeskalaen er dempet, kontrollert og finstemt, med ønske om å få det hvite i arket til å spille med i komposisjonen. Mer enn noe annet gir bildene beskjed om noe hun har sett. Arbeidene fra de siste årene er inspirert av Edith Södergrans og Vladimir Majakovskijs liv og diktning. Med enkle og fortettede former lages en sammenheng mellom idé og uttrykk som skaper en visuell kraft. Som en demonstrasjon av konflikten mellom moderne sivilisasjon og natur. Utstillingen er retrospektiv og vises i Prosjektrommet.

Unn Stixrud (f. 1936) er utdannet ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole (bokkunstklassen) og Statens Kunstakademi. Hun debuterte på Statens høstutstilling i 1966, og har siden det hatt en aktiv utstillingsvirksomhet frem til i dag. Stixrud har utført flere utsmykkingsoppdrag og er innkjøpt av bl.a. Norsk kulturråd, Riksgalleriet, Vestfold fylke og Oslo kommunes kunstsamlinger.