11.04. – 05.05. 2013: Terje Roalkvam og Mikael Hegnar

_MG_7868

Terje Roalkvam
«Designo»

Terje Roalkvam viser blyant- og kulltegninger i kombinasjon med ulike naturmaterialer, på papir og rett på vegg. Arbeidene kretser rundt geometri som finns i naturen og en konstruert geometri. De undersøker med en sanselig tilnærming ulike samspillmuligheter mellom materialene og tegningen. Arbeidene peker på formale kontraster og sammenhenger mellom en tegnet linje eller en geometrisk grunnform, og fragmenter av naturmaterialer som stein, tre og kull. De søker en balanse mellom menneskets behov for system og naturmaterialenes mangfold.

 Terje Roalkvam (f. 1948). Utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Warszawa. Siden 1970-tallet har Roalkvam hatt mange separatutstillinger og deltatt på en lang rekke gruppeutstillinger i både inn- og utland, bl.a. Stenersenmuseet, Lillehammer Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum og Kunstnerforbundet (separatutstillinger) og Statens Kunstutstilling (Høstutstillingen) åtte ganger. Roalkvam er også kjøpt inn til flere offentlige samlinger: Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Lillehammer Kunstmuseum, Museum Sztuki, Lodz (PL), Minneapolis Institute of Art (USA), Göteborg Konstmuseum for å nevne noen få.

 www.terjeroalkvam.blogspot.no

 

Muncholoid-72dpi

Mikael Hegnar
«Mikael og Satan bygger slott»

Mikael Hegnar jobber med kunstnerens atelier som metafor og mental tilstand. Den overordnede tematikken krystalliseres til et bombardement av fragmentariske eksperimenter, med atelieret som rammefortelling; som om kunstneren er en fortelling skapt av sitt eget verksted. I rammefortellingen (atelieret) ledes nysgjerrigheten fra store oljepastell-tegninger på papir, via glassvaser over mot merkelige, Ivo Caprinske atelier-props i papp. Hegnar henter løsrevne inntrykk og objekter fra kunsthistorien og bruker dem lemfeldig – med en klosset, men nitidig nonsjalanse – i sine arbeider. Han tyvlåner et objekt fra Picassos atelier og et annet fra Brancusis, for så å klippe dem inn i sitt eget. Resultatet er et fragmentarisk tomrom med et voldsomt narrativt spenn, der tilskueren kan bevitne et særegent, men naturlig paradoks: tilstedeværende fravær, fraværende tilstedeværelse, touché.

Mikael Hegnar (f. 1984). MA fra Kunstakademiet i Oslo. Har tidligere hatt separatutstillinger ved bl.a. Akershus kunstnersenter og Galleri Trafo, samt deltatt på flere gruppeutstillinger.

 

Bilder fra utstillingene: