NUMER 100

Numer_100_forside_web

NUMER 100
Tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst

 JUBILEUM 1.
I 1917 ga en gruppe tegnere ut NUMER 1, et årshefte for den nystartede kunstnerorganisasjonen Tegnerforbundet.
Nå sitter du med NUMER 100 i hånden. Et aldri så lite jubileum som markeres med intervju med gammelredaktørene Oscar Reynert Olsen og Hans Normann Dahl – to vitale kunstnere hvis hjerter banker for tegnekunsten. Her tegnet av Siri Dokken.

JUBILEUM 2.
Fredrik Stabel ville vært 100 år i år. Jubileet markeres med bok om tegneren, humoristen, satirikeren og samfunnsrefseren, med utstilling i hjembyen Drøbak, og Dagbladet trykker ukentlig en reprise fra Norsk dusteforbunds annaler.
Vi ba kunsthistoriker Sidsel Helliesen plassere tegneren Stabel i en tradisjon. Det er ikke lett. Stabel er en kunstner med en helt særegen stil.

JUBILEUM 3.
Tove Jansson er óg 100 årsjubilant, og hun er langt mer enn Mumitrollets mamma.
Stig Andersen har sett jubileumsutstillingen på ATENEUM i Helsingfors og skriver om sine inntrykk i ”Tegneren som ville være maler”.

Anna Fiske vant årets Bokkunstpris. Hun intervjues av Mona Gjessing.

Per Dybvig vant Bokkunstprisen i 2013, men det er billedkunstneren Trond Borgen skriver om i sitt essay ”Tegning i bevegelse” .

 Som vanlig anmelder vi utstillinger og bildebøker, vi presenterer en ny tegneserie på baksiden, og vi har våre faste spalter; Fra Nasjonalmuseets samling, og Bilde velger dikt.

NUMER er inne på norsk kulturråds innkjøpsordning for kulturtidsskrift!
Det betyr at tidsskriftet finnes i alle norske folkebibliotek.

Omslaget på NUMER 100:
Tove Jansson, Selvportrett (1975). Privatsamling. Foto: Finlands Nasjonalgalleri/Yehia Eweis © Tove Janssons Dødsbo