11.09.-05.10.2014: Bjørn Winsnes, Arne Nøst og M.M.Malvin

Tidligere utstilling

11. september – 5. oktober 2014

 

BJØRN WINSNES

”Eventyrlige detaljer”

B.W.Eventyrtegningen.web

Som pensjonist la fotograf Bjørn Winsnes (1925 – 2012) vekk kameraet for godt, til fordel for blyant, tusj og pensel. I denne utstillingen får publikum se de detaljrike, historiefortellende og humoristiske illustrasjonene som tidligere har vært forbeholdt Winsnes barn og barnebarn. Deres farfar planla aldri å publisere disse tegningene, men ble overtalt i sine siste leveår. Nå ser barnebarna frem til å dele gleden ved å lete etter den seksbeinte grisen i ’Eventyrtegningen’, finne det elskende paret i ’Partyhuset’ og forundre seg over ’Det umulige tivoliet’.

Bjørn Winsnes (1925 – 2012) startet sin karriere som fotograf i de norske politistyrkene som ble opprettet i Sverige under den 2. verdenskrig, og fortsatte hele sin yrkesaktive karriere som fotograf. Han var en av stifterne av Norske Reklamefotografers Landsforening, Forbundet Frie Fotografer og Kreativt Forum. Han arbeidet bl.a  som fotografisk jurymedlem i Aftenpostens A-magasin og som tegner i Dagbladet under vinterolympiaden i Oslo i 1952 og sommerolympiaden i Helsingfors samme år.

 

M.M. MALVIN

”Portretter”

M.M.Malvin.Patti.web2

I 2006 ble Bokmagasinet opprettet som et litterært bilag til Klassekampen på lørdager, og M.M.Malvin har siden da levert forfatterportretter til forsiden av magasinet hver uke. I denne utstillingen får du se et utvalg av dem. Arbeidene er malerier utført med pensel i gouache på papir og lerret, supplert med blant annet rissefjær, saks og papir – samt hyppig bruk av hullemaskin.

M.M.Malvin har et uhøytidelig forhold til kunst, trolig på grunn av hans kremmerfar, som gjerne byttet kaker med kunst: Når kunstnere i området skulle gifte seg eller holde barnedåp, hadde de jo behov for kaker – og mange betalte med kunst som valuta. ”Se denne bryllupskaken, det er kunst, det!”, kunne faren hans si. ”I morgen virvler den rundt i kloakken. Synes du kunst er hellig, så gå til innkjøp av ei ku!”

M.M.Malvin er utdannet ved Wolf dekorasjonsskole, Westerdals reklameskole, Parsons School of Design i New York, The New School of Social Science i New York og Chicago Art Institute – hvor han var ferdig utdannet i 1986. Siden den gang har han jevnlig levert arbeider til Oslos dagsaviser, i perioder til flere samtidig. Han har også illustrert en rekke bøker. Han har hatt en rekke utstillinger, og mottatt stipender og priser fra Parsons, The New School, Norsk Illustrasjonsforbund, Guldblyanten, Grafill, Oslo Bildende Kunstnere og Tegnerforbundet. Han har i dag malestudio hos Studio 11 på Rosenhoff i Oslo.

 

ARNE NØST

”Video-, lyd-, kranier-, stål- og steininstallasjon”

ArneN.web

Arne Nøst setter sammen ulike tredimensjonale elementer som møter projeksjoner og musikk. 12 ulike pattedyrskaller henges i stativer, og hvert av kraniene bestrykes av et menneskeansikt som synger kraniets latinske benevnelse. Sangene er pitchet ned en kvint, og oppleves som mannstemmer. Verket undersøker andre pattedyrs anatomiske likhet med mennesket, men også avstand og fremmedgjøring i vår opplevelse av tilhørighet til dyreverdenen. Melodiene til hvert kranium er inspirert av gregoriansk sørgemessemusikk, og fletter seg inn i hverandre som et kor bestående av 12 stemmer.

Arne Nøst er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (1982 – 1985) og Statens Kunstakademi i Oslo (1985 – 1989). Han var tilknyttet Dagbladet som tegner i 1988 – 2010, i hovedsak for kultursidene. Fra 2011 har han illustrert for Aftenposten. I tillegg til utsmykningsoppgaver og oppdrag innen scenografi, har Nøst laget plakater og platecover for norske artister, og illustrasjoner til en rekke bøker. Nøst var styreleder i Norske Billedkunstnere fram til 2007. I 2009 tiltrådte Arne Nøst som teatersjef ved Rogaland Teater i Stavanger. Han har komponert musikk for teater, tv, radio og egne produksjoner. I 2012 debuterte han som regissør. Han er bosatt i Stavanger.

Se bilder fra utstillingen: