Formidlingsprogram 2019

Lesninger med Elisabeth Mathisen og Ina Åsheim

Jan 19, 2020

Søndag 19. januar, kl. 15:00 i hovedutstillingen, Kunstnernes Hus

 

På Tegnetriennalens siste dag inviteres publikum til å lytte til to lesninger av triennalekunstnerne Elisabeth Mathisen og Ina Åsheim.

 

Elisabeth Mathisen viser serien Sorgarbeider (koldnålstrykk) i utstillingen. Kunstneren har i disse arbeidene valgt å gå tett inn på sorgen og ikke skygge unna mørket som omgir døden, men la sine egne vonde følelser åpne opp mot en ekstra tilstedeværelse som betrakteren kan fornemme. Parallelt med disse arbeidene bearbeidet Mathisen også sin sorg over å ha mistet barnet sitt i selvmord, gjennom tekst: Sorgtekster. Mathisen vil lese høyt fra dette tekstarbeidet som handler om tap og savn, hvordan sorgen tennes og slukkes, om kjærligheten som blander seg inn i skriften og minnene om den fraværende.

Ina Åsheim valgte å tegne. Lenge. Hun tegnet i mange ulike tilstander, også for å overleve. For henne handler tegning om kontakt, og være nær bevegelsene i sitt indre liv, å være tilstede i utvekslingen mellom det indre og det ytre. Åsheim har alltid tegnet og skrevet parallelt, og i begynnelsen skjøt det impulser frem og tilbake mellom tegning og tekst, de hørte til på samme ark. Men etter hvert vokste ladningen rundt ordene og de krevde et medium for seg. Skrivingen tok gradvis over for tegningen. Denne overtakelsen har bydd på en slags basketak for Åsheim: Hvorfor skriver jeg og ikke tegner? Eller hvorfor tegnet jeg og ikke skrev? Kunstnerens bidrag til Tegnetriennalen er en tekst som leses høyt av kunstneren under utstillingsåpningen og på utstillingens siste dag. Åsheim har gitt seg selv den selvmotsigende oppgaven å skrive en tegning til Tegnetriennalen.