Utstilling

Finn Graff

Feb 20, 2016

-

Mar 20, 2016

Se bilder →

Kunstneren, illustratøren, portrettegneren, karikaturisten og den politiske tegneren Finn Graff har i over femti år vært i tegnekunstens frontlinje som avistegner.

Fra en litt tilbaketrukket posisjon følger han nøye med på alle aktualitetsområder fra storpolitikk til hverdagslivets små hendelser referert i media. Hver dag tar han inn over seg urett, maktarroganse, overgrep samt all verdens elendighet og konflikter. Hans våpen er intellektuelt vidd og et bredt spekter av kunstneriske virkemidler for å uttrykke sine daglige kommentarer så presist og variert som mulig, til glede for avisens lesere.

Finn Graff har et arkiv der alle tegningene er sirlig registrert på dato fra tiden i Arbeiderbladet på tidlig 60-tallet og helt frem til i dag. En utrolig krønike over et halvt århundres hendelser fra inn- og utland i et antall på over 10 000 tegninger i A4 format – originaler, kopier og digitale trykk. Bildene til denne utstillingen er for det meste hentet fra dette arkivet.

Bio

Finn Graff er født i Nord-Tyskland på den flate øya Wangerooge i 1938 og het opprinnelig Finn Wöhlecke. Øya ble kraftig teppebombet under krigens siste fase. Faren var pilot i Luftwaffe og ble skutt ned i 1944. Moren, Margit Graff, som var halvt norsk, flyktet i 1946 til Norge med Finn og hans tre brødre. Barna måtte en periode bo på barnehjem, Vaisenhuset i Oslo, før moren greide å skaffe en leilighet. «Jeg orker ikke autoriteter», har Finn Graff sagt i intervjuer, og det kan stamme fra disse vanskelige årene.

Mens han studerte under Chrix Dahl på SHKS (1959-1963), begynte han som tegner i Morgenpostenårene 1960-63. Så ble han tilknyttet i Arbeiderbladet (1963-88) og etter forslag fra Graff, begynte han fra ca. 1974 å lage politiske tegninger til lederen hver dag – der skrev han avis-historie. Han begynte i Dagbladet i 1988 og er fortsatt avisens udiskutable politiske tegner med frittstående tegninger til journalistenes tekster på side 3, og med portretter og karikaturer til Magasinet i helgene.

Graff er en flittig kunstner. Sidsel Helliesen skrev: «Graffs produksjon er formidabel, hans politiske engasjement intens og hans uttrykksform frapperende». Han har illustrert en rekke bøker, holdt separatutstillinger rundt om i inn- og utland bl.a.: Finn Graff. Portretter i Nasjonalmuseet 1998, Finn Graff:Karakterer og karikaturer Sonja Henie – Niels Onstad kunstsenter, Høvikodden 2005 og på Nils Aas kunstverksted, Inderøy 2014. Separatutstilling med akvareller i Galleri Haaken 1982 og 1987 og i 1989 var han Festspillutstiller i Haugesund. Blant illustrasjonsoppdragene kan trekkes frem: Bokklubben Lyrikkboken – en antologi 1971, Jens Bjørneboe Jonas 1984, Arild Nyquist Gullens drøm om en øy 1997, Åge Bringsværds serie Vår gamle gudelære fra 1986, Johan Borgens trilogi om Lillelord 1989, Trond Berg Eriksen Veien til Toscana – kunstbyer mellom Ferrara og Lucca, 2000, Sigrid Undset Lykkelige dager 2004. Graff leverte tegninger til flere tidsskrifter bl.a. Nytt norsk tidsskrift i perioden 1984 – 2009.

Graff er representert i alle større offentlige samlinger i Norge bl.a. Nasjonalmuseet, og i flere utenlandske som Samlung Karikaturen & Cartoons, Basel. Han har fått en rekke priser i inn- og utland bl.a. Oslo kommunes kunstnerpris i 2004 og Humanistisk kulturpris i 2006. Han er ridder av 1. klasse St. Olavs orden 2006.

(Utdrag fra kuratortekst av Holger Koefoed).