Utstilling

Johannes Høie

Aug 13, 2021

-

Sep 19, 2021

Se bilder →

Utstillingsåpning 12. august kl.18.

Akephalos


Velkommen til utstillingen Akephalos med Johannes Høie. Som tittelen hentyder inviteres du inn i et billedunivers som er åpent for alt. Kunstneren har omskapt lokalene til en større installasjon ved å tegne direkte på vegg. Denne arbeidsprosessen preges av en fri og leken tilnærming til tegning, og dette temporære og monumentale veggarbeidet går tematisk i dialog med triptyket og arbeidet på silke. Verkene kjennetegnes ved en detaljrikdom og nøyaktighet som omstendelig er tegnet frem gjennom en organisk strek. Konfrontert med Høies verk vekkes en følelse av at det mørke og avvikende har overtatt. Fremstiller kunstneren en middelaldersk fortid eller en dystopisk fremtid? I kunstnerens verden, eller underverden, har det merkelige, kraftige og naturstridige overtaket. Motivene kretser rundt noe illevarslende som skaper en fengslende fascinasjon hos betrakter. Arbeidene er en interaksjon mellom gamle tegneteknikker og moderne referanser. Denne eklektiske tilnærmingen skaper et særegent uttrykk og viser Høies eksponeringsstyrke.

I min utstilling på Tegnerforbundet viser jeg en større installasjon bestående av forgjengelige vegg-arbeider, en serie tegninger på papir, samt et arbeid utført på silke. Det hele fungerer som en sammenhengende frise. Vegg-arbeidene manes frem på frihånd med flytende tusj over en begrenset tidsperiode. Denne praksisen har slektskap til eldre østasiatisk kalligrafi- og tusjtegning. Disse monumental-verkene kan kun oppleves temporært, nærmest som et tegnerisk teater. 

Arbeidene mine er fortellende, med narrativer balansert i et tvetydig vippepunkt. Jeg arbeider kontinuerlig med å utvikle et eget univers og billedspråk, hvor sammenhengen mellom tematikk, teknikk og motivkrets spiller en viktig rolle. Referanser på tvers av kunsthistorien danner gjerne en tematisk klangbunn for dette. En ikonografi som sirkler rundt motsetninger og sammenhenger innenfor det menneskelige, samfunnet, kulturen, naturen, historien, det mytiske, det forgjengelige og det evige. 

                                                                                                             Johannes Høie


Johannes Høie (født 1981) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo. Han har hatt en rekke soloutstillinger, her nevnes Kunsthall Grenland, Galleri Maria Veie, Tegnerforbundet og ISCP i New York. Han har også deltatt på en lang rekke gruppeutstillinger i inn- og utland. Høie har hatt flere offentlige utsmykningsoppdrag med veggmaleri på blant annet Thora Storm videregående skole i Trondheim og Åssiden Videregående Skole i Drammen. Han er innkjøpt av Equinor, Oslo Kommune og KORO.

_

I anledning av utstillingen ble det gjennomført et videointervju med Johannes Høie i galleriet.

Videoproduksjon: KUNSTDOK / Jon Marius Nilsson