Utstilling

Holger John

Sep 27, 2012

-

Oct 28, 2012

Se bilder →

Kreuz des Norden – Nordic Cross

105 x fjærtegninger for Oslo

Først og fremst er jeg, det tror jeg i alle fall, eller det er jeg, som kunstner siden den tidligste barndom, en besatt, øvet og opplært betrakter: TEGNER. For meg står mennesket, vesenet, i midtpunktet for min interesse. Mennesket er det galeste dyret i universet. En aldri tilfredstilt nysgjerrighet driver meg til å fabulere, finne på og skape med linjen. «Jeg er Gud» -  på samme måte som alle andre! Jeg skaper noe nytt, kombinerer, dissekerer, former, setter det sammen annerledes eller på nytt. Og nesten alltid uten intensjoner. Hadde jeg visst, hva jeg til en hver tid gjør, hadde resultatet allerede vært klart i hodet, ville jeg mistet drivkraften til å fortsette. Tegningen ser jeg som en selvstendig kunstart. Umiddelbar, fra hjertet, fra sjelen skrikende, uten skitne flekker som dekker til. Tegningen lyver aldri, alltid lar den det underliggende komme til syne, som med røntgenblikk. Streker, som kan være feilaktige, lar jeg stå, hvem vet vel hva som er riktig og hva som er galt.

Kunsthistorien har store tegnere. Og alle har de for lengst blitt slukt av havets dyp, og druknet i fjordene.

Ja, bare deres nordiske verdensmester, i den lysende stjernens senit, i Nordens kors, som skrudde fast selvtvilere på den til korset bundne skipsplanken. Deres Munch, for meg den siste store tegner. Etterpå kom det ingenting. Bare nå: En John.

Holger John (f. 1960) er utdannet ved Kunstakademiet i Dresden under Gerhard Kettner og Ralf Kerbach. I årene 1995-2002 arbeidet John som personlig assistent til Jörg Immendorff. Ved siden av sitt eget virke som kunstner har Holger John stått bak en rekke utstillinger og prosjekter ved Staatliche Kunstsammlung Dresden i samarbeid med Gerhard Richter, Georg Baselitz og Jörg Immendorf. Han har også samarbeidet med det tyske bandet Rammstein. Dette er Holger Johns første utstilling i Norge.