Utstilling

Tegnerforbundets utvalgte 2023

Jan 26, 2024

-

Mar 17, 2024

Se bilder →

Åpning torsdag 25.01., kl. 18–20.

Åpningstale ved Siri Dokken.

_

Tegnerforbundet – senter for tegnekunst er glade og begeistret å kunne introdusere den syvende utgaven av Tegnerforbundets utvalgte som åpner 25. januar og står til og med 17. mars 2024. I utstillingen presenterer vi det juryen mener er det beste fra bildebøker og tegneserier utgitt i det foregående året. Til sammen har tolv tegneserier og bildebøker blitt plukket ut, og i utstillingen viser vi originale verk, skisser og digitale kunstverk som har blitt skapt i forbindelse med disse utgivelsene. Årets fagjury består av Anja Dahle Øverbye, Ane Barstad Solvang, Aksel Kielland og Siri Dokken.

De utvalgte bøkene er:

Zarina Saidova, Et godt sted, Træsh forlag 
Annika Linn Verdal Homme, Bilde av en brennende Tesla, (forfatter: Fanny Vaager), Aschehoug  
Øyvind Torseter, Dronefangeren, Cappelen Damm 
Herman Breda Enkerud, Du har ingen makt i denne situasjonen, Foot Books 
Kaia Dahle Nyhus, Harehjerte, (forfatter: Gro Dahle), Cappelen Damm 
Ronja Svenning Berge, Hvis det ikke brenner, Gyldendal 
Vanessa Baird, I get along without you very well, No Comprendo Press 
Mette Hellenes, Le printemps, l'été, l'automne, l'hiver, No Comprendo Press 
Trond Bredesen, Mora mi, No Comprendo Press  
Sigbjørn Lilleeng, Nagel: Storm og skygger, Strand forlag  
Bendik Kaltenborn, Sykt nais, No Comprendo Press 
Anja Dahle Øverbye, Tarjei, 13 år, Samlaget 

//

Om Tegnerforbundets utvalgte 2023

Utstillingen er en hyllest til det rike mangfoldet av tegneserier og bildebøker, og den løfter frem den visuelle boken som en selvstendig kunstform. Målet med utstillingen er å utvide kunnskapen og stimulere til diskusjon om dette fagfeltet. Vi ønsker å skape et rom hvor kunstnere og publikum kan utforske og feire kreativiteten som ligger i tegneserier og bildebøker. Vi vil ikke rangere de utvalgte verkene, og det vil ikke bli utropt noen vinnere. Vi ser på hver bok som en unik bidragsyter til det rike spekteret av visuell litteratur. 

I tillegg til verkene som er utstilt, får publikum innsikt i kunstnernes skapelsesprosesser i form av videointervjuer med deltagerne som er en del av utstillingsrommet. Øyvind Torseter vil lage en stedsspesifikk tegning på galleriets vindusfasade.

De utvalgte bøkene vil være tilgjengelig for publikum i galleriet gjennom hele utstillingsperioden.

//

Juryens kommentar til fjorårets tegneserieutgivelser

Det som virkelig skiller seg ut i fjorårets tegneserieutgivelser er mangfoldet og variasjonen. Flere stemmer får nå en plattform, og dette gjenspeiles i et bredt spenn av estetiske uttrykk.

Det har skjedd en utvikling der undergrunnsprosjekter plutselig har funnet veien inn i de store forlagene. Denne tendensen har ført til en økning i mer "bustete" og hårete prosjekter som tidligere kanskje ikke ville blitt vurdert av de strømlinjeformede forlagene. Dette bringer friskhet og originalitet til bransjen.

Noe som har gjort seg gjeldende i 2023 er rene visuelle fortellinger som unndrar seg tradisjonelle manus. Flere utgivelser utmerker seg ved å skape intime og personlige historier uten at det blir klamt eller påtrengende. Disse utgivelsene tar leserne med inn i en dypt personlig og samtidig allmennmenneskelig opplevelse.

En spesiell styrke i fjorårets utgivelser er koblingen mellom det personlige og det politiske. Tegneserieskaperne har endelig kastet av seg redselen for å være personlige, men likevel unngår de å falle inn i klisjeer. Dette skaper en unik dynamikk der det personlige blir politisk, og tegneserier blir et kraftfullt medium for å formidle dype, meningsfulle historier. Alt i alt gir 2023's utgivelser et spennende og mangfoldig bilde av en kunstform i stadig utvikling.

_

Filer å laste ned:

_

Illustrasjon: Øyvind Torseter.

//

I anledning utstillingen tok vi en prat med deltagere i utstillingen om deres tilnærming til tegning og deres prosess fra første ide til ferdig bok. Filmen blir vist i galleriet i løpet av utstillingsperioden.

Videoproduksjon: KUNSTDOK / Jon Marius Nilsson
Engelske undertitler: Rosanna Vibe