Nyhet

Nominert til Kunstkritikerprisen 2022

Apr 13, 2023

Vi er stolte over å kunne informere om at utstillingen Materialfølelse og virkekraft med den samiske kunstneren Iver Jåks som ble vist i Tegnerforbundet i perioden 28.10-22.12.2022, er nominert til Kunstkritikerprisen 2022. Utstillingen var kuratert av Hanne Hammer Stien og Kristoffer Dolmen.

Begrunnelsen for nominasjonen:

Den retrospektive utstillingen Materialfølelse og virkekraft var av et kaliber ellers forbeholdt langt større institusjoner, med bakgrunn i et stort arkivarbeid fra flere ulike samlinger. De mange arbeidsskissene av knivslirer, kopper og annen duodji, monumentale utendørsskulpturer og utsmykninger, understreket hvordan tegningen var grunnleggende både i Jåks kunstneriske produksjon, men også som et verktøy for å bli kjent med egen kulturhistorie, formtradisjoner og omgivelser; som en måte å sanse verden på. Selv om utstillingen fant sted på et mediespesifikt visningssted bar presentasjonen med seg Iver Jåks overskridende ånd, der ulike deler av det rikholdige kunstnerskapet ble samlet, og skisser og tegninger ble plassert side om side med nennsom duodji, og både storslagne og mer hemmelighetsfulle tre- og steinskulpturer. Selv med et relativt lite lokale til rådighet lyktes utstillingen i å romme store deler av Jåks mangfoldige virke.

Ved å inkludere kunstnerne Laila Labba, niilas helander og Kurt Hermansen satte utstillingen Jåks kunstnerskap i kontakt med andre generasjoner av samiske kunstnere. I tillegg fulgte et tilhørende fagseminar i Oslo om Iver Jåks praksiser og virke, som ytterligere la grunnlaget for videre gjenopptakelse av kunstnerens pionérarbeid.

Medvirkende kunstnere: Iver Jåks, Laila Labba, niilas helander og Kurt Hermansen.

//

Utstillingen er nominert sammen med følgende utstillinger:

  • Hannah Ryggen Triennale 2022: Unweaving the Binary Code, Kunsthall Trondheim
  • I villskapens øye: Munchmuseet

Les hele pressemeldingen på hjemmesiden til Norsk Kritikerlag.

_

Illustrasjon. F.v: Iver Jåks, «Materialfølelse og virkekraft», Hannah Ryggen-triennalen 2022: «Unweaving the Binary Code», Munchmuseet «I villskapens øye».