Nyhet

Månedens tegner: Elisabeth Mathisen

Jan 2, 2019

Elisabeth Mathisen (1961) har vært medlem i Tegnerforbundet siden 2003. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og arbeider innenfor uttrykkene tegning, grafikk, fotografi, video og performance. Man kan sanse et slektskap mellom Mathisens virke som performancekunstner og som tegner, i det at tegningene oppleves kroppslige og direkte. Streken i tegningene hennes har en letthet over seg, og gjenspeiler kroppens bevegelser under tegneprosessen. Livets gang med sine eksistensielle temaer som naturens syklus, kjærlighet, sorg og død er en rød tråd i Elisabeth Mathisens arbeider. Titlene hennes henviser ofte til konkrete situasjoner eller hendelser, noe som gir verkene en ny vinkling, samtidig at de tilfører et lyrisk preg. Mathisen bor og jobber i Fredrikstad. Mer informasjon finner du på Elisabeth Mathisens hjemmeside.

TF: Elisabeth, kan du fortelle litt om ditt kunstneriske virke?

EM: Jeg arbeider med tegning og grafikk med teknikkene koldnål og linoleumstrykk. Jeg henter motiver fra egne livserfaringer, og minner som transformeres over i poetiske motiver. Jeg er opptatt av at bildene skal inneha en stillhet og refleksjon som møter betrakteren. Mine arbeider er både figurative og abstrakte, ofte i serier hvor det ene motivet glir over i det neste.

 

TF: Hvordan bruker du tegning i arbeidet ditt? Fortell litt om arbeidsprosessen din!

EM: I tegning arbeider jeg mest i større formater, de grafiske arbeidene er stort sett i mindre format. Grafikkarbeidene har en tegnerisk innfallsvinkel. I koldnålsarbeidene tegner jeg i platen med en koldnål. Jeg liker teknikken koldnål spesielt godt, der jeg kan få fram lodne, tykke og tynne rene svarte streker. Det er den grafiske teknikken som for meg er nærmest tegning.

 

TF: Hva inspirerer deg? Jobber du ut fra et tema?

EM: Tematisk arbeider jeg stort sett ut fra motiver jeg ser i tanken på forhånd, og så arbeider videre i motivet og lar det utvikle seg etter hvert som jeg tegner. Slik at tegningen til slutt ender opp annerledes enn hva jeg har tenkt på forhånd. Jeg synes det er en spennende prosess da jeg ikke helt vet hvordan tegningen blir til slutt. Jeg tegner kombinasjoner av motiver som dukker opp i hodet mitt og elementer som er inspirert av natur, landskap, hus, mennesker.

 

TF: Hva jobber du med for øyeblikket?

EM: For øyeblikket arbeider jeg med koldnålsarbeider som skal med i en separatutstilling i Fredrikstad kunstforening som åpner 9. februar 2019. Det er grafiske arbeider hvor jeg tegner i sinkplater, og trykker platen i etterkant. I flere av disse motivene er hender sentrale, og abstrakte motiver med organiske former. Med disse motivene jobber jeg mest i svart hvitt, svarte streker på hvitt papir.

 

TF: Hva betyr tegning (det å tegne) for deg og ditt arbeid?

EM: Tegning betyr veldig mye for meg. Det er fundamentet i arbeidet mitt. I alle arbeidene er tegning sentralt og bildet bygges opp av linjer og streker. Enten det er tegning direkte på papir eller det er i grafikk.

 

TF: Fortell litt om dine arbeider i Tegnerforbundets salgsavdeling!

EM: I salgsavdelingen til Tegnerforbundet har jeg en tegning med tittel: ”Tidstråder”. Den er i kull og tørr pastell på papir. Da jeg tegnet den var jeg inspirert av vann og dråper som dryppet og rant fra greiner på trær. I tegningen er det strekene som henger som tråder over en grein som er det sentrale. Hvordan de buer seg og henger over hverandre og krysses. Det er en veldig enkel tegning, som jeg selv synes har en poetisk stillhet over seg.

***

Tilgjengelige verk av Elisabeth Mathisen i Tegnerforbundets salgsavdeling og nettbutikk finner du her.