Nyhet

Månedens tegner i salgsavdelingen – Anja Dahle Øverbye

Apr 1, 2024

Månedens tegner er en intervju-serie der Tegnerforbundet hver måned introduserer et medlem som er representert med kunstverk i vår Salgsavdeling. Med tiltaket ønsker vi å gi leserne et innblikk i medlemmenes kunstneriske virke og løfte betydningen tegningen har i deres arbeid.

_

Anja Dahle Øverbye er en anerkjent tegneserietegner, forfatter og illustratør kjent for sin realistiske stil og følsomme strek. Gjennom hennes verk, enten det er i form av tegneserier eller andre illustrasjoner, skaper hun karakterer og historier som føles levende og gripende. Øverbye har en bemerkelsesverdig evne til å formidle historier som resonnerer med andre mennesker, og hennes arbeid er preget av en dyp forståelse for universelle følelser. Hun utforsker temaer som kjærlighet, ensomhet og håp med en emosjonell dybde som treffer leserne på et personlig nivå. Øverbyes lidenskap for historiefortelling gjenspeiles tydelig i hennes kunstneriske utfoldelse.

Øverbye har sin utdannelse fra England, med en BA i visuell kommunikasjon. I 2016 ble Anja tildelt prisen for Årets Tegneserie for sin debutbok Hundedagar. Suksessen fortsatte med hennes andre bok Bergen, som vant sølv under Årets Vakreste Bøker i 2019. Hun har også utgitt billedboken Lykketanna, og seneste Tarjei, 13 år som var med på utstillingen Tegnerforbundets utvalgte 2023.  

TF: Anja, kan du fortelle litt om ditt kunstneriske virke?

ADØ: Jeg jobber først og fremst med bøker, og har tegnet og skrevet tre tegneserieromaner og en billedbok. Ellers tegner og maler jeg masse bare for min egen del. Jeg lager egen akvarellmaling, og det aller beste jeg vet er å male uten mål og mening i skisseboka mi. Nå har jeg begynt å male litt større også, og det er litt deilig å komme seg ut av bokformatet. 


TF: Hvorfor tegner du? Fortell litt om arbeidsprosessen din.

ADØ: Jeg tegner fordi det er det jeg kan! Og det er det jeg alltid har drevet med. Så det er det korte svaret. Det lange svaret er at jeg er veldig glad i historiefortelling, om det så er i ord eller bilder. Så det å formidle en historie via tegning er min måte å fortelle på, og også det jeg trekkes mot. Jeg har som regel en historie, et tema eller en følelse som jeg vil kommunisere, også bygger jeg videre ut fra det. Veldig ofte er det bare en setning som er startpunktet. Det er ulike prosesser bak en hel bok og en enkel tegning, men mye er det samme også. Tegneglede ligger i bunn for alt jeg gjør, og aller helst jobber jeg helt analogt. Dette er ikke en protest av noe slag, men for meg er tegning en fysisk prosess som jeg nyter aller best når jeg jobber taktilt med materialet. Gjør jeg litt kjappere illustrasjoner på oppdrag jobber jeg gjerne digitalt. 


TF: Kan du nevne noen tegnere/ illustratører som inspirerer deg?

ADØ: Dette endrer seg hele tiden, men akkurat nå ser jeg på disse kunstnerne: Ruth Smith og Stefan Danielsen fra Færøyene, Jockum Nordstrøm, Mette Hellenes og Vanessa Baird. 


TF: Hvilke temaer opptar deg som kunstner?

ADØ: Jeg har alltid jobbet med de litt såre, menneskelige følelsene som vi alle kjenner oss igjen i. Grunnfølelsene, kan man si. Man føler seg så ofte ensom som menneske, men i bøkene mine har jeg alltid fortalt historier som gjør at leseren skal føle seg mindre alene, og kanskje sett. Det er ofte den følelsen som ligger i bunnen for arbeidet mitt, om det er en hel bok eller en enkel landskapstegning. 


TF: Hvilken rolle har illustrasjon og tegning i dag?

ADØ: Jeg tror at vi kommer til å trekkes mer og mer mot å se kunst i visningsrommet igjen, i stedet for digitalt. Å kunne se merker, strøk og materialer, som et motsvar til alt vi ser digitalt og flatt. Pendelen kommer til å svinge i den retningen, både håper og tror jeg. At det å kjøpe original kunst og omgi seg med taktile verk blir noe vi trekkes mot. 


TF: Hva betyr det å tegne for deg i ditt arbeid?

ADØ: Det er alt, arbeidet mitt hadde ikke vært noe uten tegning. Jeg har aldri drevet med en annen kunstnerisk praksis, bortsett fra maling nå og da. Nå skriver jeg en god del, men til nå har alt jeg har skrevet av tekst vært akkompagnert av tegning. Men nå har jeg begynt å skrive flere og flere tekster som står på egne ben uten det visuelle, så vi får se hvor det bærer hen!


TF: Fortell litt om dine arbeider i Tegnerforbundets salgsavdeling!

ADØ: Det er to tegninger laget med oljepastellkritt på en grunning av gouache. Jeg tegnet de i påskeferien i fjor, hjemme hos foreldrene mine i Romsdalen. Det er et motiv som går igjen mye; utsikten fra kjøkkenet og stua i barndomshjemmet mitt. Det er mye av praktiske årsaker, det er de utsiktene jeg har, liksom. Men nå begynner det å bli spennende å se utviklingen til husene og landskapene, så vel som tegnestilen min opp gjennom årene. På arkene ser man rester av kritt og noen fingermerker. Det synes jeg bare er fint, når det er spor av kunstneren. Og det tror jeg også den som studerer tegningen kan ha glede av, når så mye er digitalt. Dette er laget for hånd med alt det innebærer av streker og merker.

_

Se tilgjengelige tegninger av Anja Dahle Øverbye i vår nettbutikk.