Nyhet

Månedens tegner: Iben Sandemose

Jul 1, 2021

Iben Sandemose (1950) er billedkunstner, tegner, illustratør, scenograf og forfatter. Tegningene kjennetegnes ved en tydelig grafisk strek og en genial enkelhet. Med et skråblikk på tilværelsen kommenterer hun dagliglivet på en humoristisk, ironisk og leken måte. Kunstnerens utrykk er særegent og gjenkjennelig, og hennes fantasifulle univers treffer både voksne og barn. Sandemose har hatt flere separatutstillinger og kollektivutstillinger, blant annet på Høstutstillingen. Hun har mottatt en rekke utmerkelser og priser, som for eksempel Hedda-prisen, Kulturdepartementets illustrasjonspris og Bokkunstprisen. Sistnevnte er en ærespris hun ble tildelt for å ha gjort en betydelig innsats for å fremme god bokkunst. Hun har flere offentlige utsmykninger her nevnes; Postgirobygget i Oslo, Sentralsykehuset i Arendal og Agder Distrikthøgskole. Hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, og Riksgalleriet.  

 

TF: Iben, kan du fortelle litt om ditt kunstneriske virke?  


IS: Jeg utdannet meg til formingslærer. Pluss et par år med drama og billedvev. Av teknikker var det potet-og løktrykk som gjorde mest inntrykk. Jeg reiste til England og lærte treskjæring og jordbruk, kunne til og med å kjøre traktor. Så forelsket jeg meg i en maler som lett overtalte meg til å slutte som lærer og bli kunstner. De to første tegningene var med gul skoleblyant. Begge kom inn på Høstutstillingen. Jeg var kunstner! Trodde jeg.

TF: Hvordan bruker du tegning i arbeidet ditt? Fortell om arbeidsprosessen din!

IS: Jeg har skrevet mye. Postkort og brev. Illustrerte konvolutter. Tekst og tegning viklet seg stadig tettere sammen. Spenningen med å si én ting i bokstaver og noe annet i strek. Jeg kan ikke tegne og måtte stole på min egen variant. Jeg kan tegne. Alle kan. Det viktigste er å sette hodet på en krakk og tegne ut fra hjertet. Vinne kampen mot prestasjonsangsten. Men den ligger der som et uhyre når jeg lager bøker, scenografi, bilder til utstilling. Hele tiden. En drivkraft også, noe stort å overvinne.

TF: Hva inspirerer deg? Jobber du ut fra et tema?

IS: Livet inspirerer meg. Familiehistorien. Døden. Kjærligheten. Det skjøre. Det sterke.
Et uslitelig tema. Tankens grums og plutselig lykke. Nifst og lett. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg er så redd. Det er jo bare å hive seg utpå!

TF: Hva jobber du med for øyeblikket?

IS: Akkurat nå jobber jeg med min 30. kalender. Jeg ville den gang gjøre noe lett og upretensiøst.
En flis av en kalender med forskjellige tema, tekst og tegning. Det gikk bra, så bra at jeg nå har en flik av kalenderpsykose, fersk og latterlig prestasjonsangst! 

TF: Hva betyr tegning for deg?

IS: Innimellom tenker jeg at uten tegning er jeg ingenting. Jeg bruker det til alt. Fakturaer, konvolutter, bilder, porselen, gravering på glass, plakater. Med tegning kan jeg si det meste, en unnskyldning, en takk, en trøst, en glede.

Se tilgjengelige tegninger av Iben Sandemose i vår nettbutikk.